Publicat de: Alex Tomulescu | 14 mai 2008

Oscar si tanti roz

Carticica asta o sorbi dintr-o suflare…chiar si cu lacrimi in ochi, foarte greu te poti opri din din citit…este vorba despre povestea unui baietel, grav bolnav, aflat in spital intr-o faza terminabila a bolii…este vorba despre felul in care vede el lucrurile, in care le intelege si le accepta cu o demnitate inconstienta…lumea copilului in ultimele zile ale vietii, povestea si prietenii lui, felul in care alege sa ‘traiasca’ si sa se ‘maturizeze’…lucrul cel mai impresionant este felul in care oscar gestioneaza relatiile cu prietenii (deasemenea bolnavi), cu doctorii (care il privesc cu mila ca pe un experiment), parintii (carora le este frica sa il priveasca in ochi), cu tanti roz (singura persoana matura si sincera pe care o are langa el si care ii calauzeste ultimele zile ale vietii) si cu Dumnezeu…

In fapt avem in fata o colectie de scrisori catre Dumnezeu, trimise de pe patul de moarte, scrisori pline de teama, frustrarea, inocenta si dezarmarea unui copilas care isi da seama ca moare…

Pentru a trece prin toate etapele vietii, oscar alege ca fiecare zi pe care o traieste sa conteze ca zece ani de viata…Si ca, pe cat posibil, in fiecare zi sa ii scrie o scrisoare lui Dumnezeu…Iata cum incepe:

Dragă Dumnezeu,

Pe mine mă cheamă Oscar, am zece ani, am dat foc pisicii, câinelui şi casei (cred că s-au prăjit chiar şi peştişorii roşii din borcan), iar asta e prima scrisoare pe care ţi-o trimit, fiindcă până acum n-am avut timp din pricina şcolii.

Să ştii de la început că mie nu-mi place să scriu, o fac numai când sunt silit. Scrisul nu-i decât zâmbăreală, ploconeală, împopoţoneală etc. Minciună frumoasă. Ceva pentru oameni mari, adică.

Dovada? Uită-te numai la începutul scrisorii mele: „Pe mine mă cheamă Oscar, am zece ani, am dat foc pisicii, câinelui şi casei (cred că s-au prăjit chiar şi peştişorii roşii din borcan), iar asta e prima scrisoare pe care ţi-o trimit fiindcă până acum n-am avut timp din cauza şcolii“, când aş fi putut la fel de bine să spun: „Mi se zice Cap de Ou, am zece ani, dar arăt ca unul de şapte, trăiesc la spital pentru că am cancer şi dacă n-am vorbit niciodată cu tine este fiindcă nici măcar nu cred că exişti“.

Dar dacă ţi-aş fi scris aşa, nu numai că dădea nasol, dar nici n-ai fi catadixit să te mai ocupi de mine. Or, vezi tu, tare-aş avea nevoie să te ocupi.

Ba chiar aş zice că mi-ar prinde al naibii de bine dacă ţi-ai găsi timp să-mi faci şi mie vreo două, trei servicii.

Uite, să-ţi explic.

Spitalul e un loc grozav de simpatic unde sunt o mulţime de oameni mari întotdeauna plini de voie bună şi care vorbesc în gura mare, cu mormane de jucării şi multe tanti roz care nu aşteaptă decât să se joace cu copiii, şi unde prieteni ca Bacon, Einstein sau Pop Corn îţi sunt în orice clipă la îndemână. Ce mai, spitalul e nemaipomenit cu condiţia să fii un bolnav care le face plăcere celor din jur.

Or, eu nu le mai fac plăcere. De când cu grefa de măduvă văd eu bine că nu mai fac plăcere nimănui. Dimineaţa când mă examinează, doctorul Düsseldorf pare să n-aibă nici cea mai mică tragere de inimă, se vede că-i decepţionat. Se uită la mine fără să zică o vorbă, de parcă i-aş fi greşit cu ceva. Or, trebuie să ştii, dragă Dumnezeu, că eu mi-am dat toată silinţa la operaţie; am fost cât se poate de cuminte, i-am lăsat să mă adoarmă, mi-am luat toate doctoriile şi nici măcar n-am ţipat când m-a durut. Sunt zile când mai-mai i-aş zice de la obraz că la urma urmei poate el, doctorul Düsseldorf, cu sprâncenele alea negre ale lui, e de vină că n-a reuşit operaţia. Dar, când mă uit la mutra lui amărâtă, parcă nu-mi mai vine şi toate ocările mi se opresc în gât. Ba chiar cu cât doctorul Düsseldorf tace, privindu-mă cu ochii lui de câine bătut, cu atât mă simt mai vinovat. Îmi dau seama că nu sunt un bolnav cum trebuie, ci unul din ăia care-i împiedică pe oameni să creadă că medicina e o chestie formidabilă…….

Publicitate

Răspunsuri

  1. […] si Tanti Roz. Carte prezentata foarte… inspirat (nu gasesc un adjectiv potrivit), de Alex aici. Asa ca nu mai incerc eu nimic, ca ma fac de ras. Multumesc Alex, si dupa cum vezi, nu ti-am mai […]

  2. Stiu si eu pOveStea aSta! 🙂

  3. Ma bucur…merita citita!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: